naar top
Menu
Logo Print

CASESTUDY'S / PITCHES * 

SCHRIJF U HIER IN VOOR DIT EVENT

BuildUp is door de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten erkend als permanente vormingsactiviteit: de commissie kende 3 punten toe aan deze vormingsactiviteit.

ENKELE INSPIRERENDE TOEPASSINGEN VAN GEVENTILEERDE GEVELS

 

de Twist Leuven Kooltherm

Casestudy: Resolschuim isolatie in geventileerde gevel van woontoren de Twist in Leuven

Twist is het tweede van de vier gebouwen die gerealiseerd worden in het project Tweewaters. Samen met de Balk, de Ark en Silo’s brengt het dynamiek in de Leuvense Vaartkom. Het stedenbouwkundig plan werd ontwikkeld door Stéphane Beel Architects en Xavier De Geyter Architects. Twist, een ontwerp van Beel, kenmerkt zich door het ontwerp, maar nog meer door de manier waarop duurzaamheid en gebruikscomfort hand in hand gaan.

 

stéphane beel sophie DeheegherUitzonderlijk aan deze toren is onder andere dat halverwege de richting van de open gevels 90 graden draait. Voor de gevelopbouw gingen de architecten op zoek naar een isolatiemateriaal dat een zo hoog mogelijke energetische waarde kon creëren met een zo dun mogelijk pakket. Ze kwamen hierbij uit op de Koolterm K15 resolschuim isolatieplaat van Kingspan. Tijdens BuildUp geven Stéphane Beel en projectarchitect Sophie Deheegher in een boeiend video-interview toelichting bij de keuzes die ze hierbij maakten. 

 

 

 

Groepspraktijk Astene

Casestudy: Geventileerde prefabgevel in houtskeletbouw voor dokterspraktijk in Deinze

Voor een nieuwbouw groepspraktijk in Astene ontwierp SITO Architecten een hedendaags pand, dat volledig in houtskeletbouw werd opgetrokken. PxP Projects tekende voor de volledige studie, productie én plaatsing van alle wanden, vloeren en dakelementen waarin enkele duurzame oplossingen van Siniat werden verwerkt. Op BuildUp wordt het ontwerp en de uitvoering van dit project door arch. Sien Van Liefferinge, Pieter Vrijsen (zaakvoerder PxP Projects) en stabiliteitsingenieur Tom Van den Bossche (SEC bvba) nader toegelicht. Aansluitend gaat Pieter Vrijsen nog wat dieper op technische detaillering.

Pieter Vrijsen

 

Pieter Vrijsen is sinds 2005 zaakvoerder van PxP Projects, een vooruitstrevend houtskeletbouwbedrijf. Zijn bedrijf kende de afgelopen jaren een forse groei. Als autodidact en selfmade man slaagt hij er dankzij een combinatie van praktijkervaring, theoretische product- en materiaalkennis én een creatieve geest in om economisch rendabele prefaboplossingen voor complexe constructies te bedenken.

woning te Meise

Casestudy: Aluminium gevelbekleding eyecatcher in nieuwbouw woning te Meise

Architecte Charlotte Willaert (zaakvoerster van Ai&M) integreerde in deze nieuwbouw woning te Meise een esthetische aluminium gevelbekleding waarmee een deel van de zijgevel en een deur wordt bekleed. In dit hedendaagse project van ABS Bouwteam werd de Linarte gevelbekleding van Renson door Kris Wynen van Alu Service vakkundig geplaatst.

Tijdens BuildUp geven de betrokkenen in een geanimeerde video toelichting bij de keuze voor en verwerking van deze innovatieve gevelbekleding.

    

Zwembad Zwevegem

Casestudy: Brandveilige geventileerde gevel voor S&R zwembad in Zwevegem

Begin 2018 wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwbouw Gemeentelijk Zwembad te Zwevegem. Het ontwerp van architecten- en ingenieursbureau Artabel, gespecialiseerd in sport en recreatie, wordt uitgevoerd door THV Vanhout - ACH Build

Gevelopbouw Rockwool RockpanelVoor de gevel werd geopteerd voor een uitgekiend geventileerd gevelconcept, dat door gevelbouwer Jurgen Bienstman uit Bredene wordt geplaatst. Met oog op het bereiken van de vereiste brandveiligheid werd gekozen voor rotswolisolatie van Rockwool met een houten draagcontructie ervoor die met regelschroeven aan de betonconstructie werd bevestigd. Als afwerking werd geopteerd voor gevelpanelen met een houtmotief van Rockpanel (platen uit samengeperste basalt, een natuurlijk vulkanisch gesteente) die in diverse formaten aan aan het regelwerk worden geschroefd. Op BuildUp wordt dit project in zijn geheel en de opbouw van de gevel in het bijzonder in beeld gebracht en door alle betrokkenen in detail toegelicht.

Jan Haegeman

 

ARTABEL is als onafhankelijk architecten- en ingenieursbureau gespecialiseerd in sport en recreatie, creatief maatwerk en het optimaliseren van de mogelijkheden binnen de context en het budget. Het bureau realiseerde sinds de oprichting in 1991 een 40-tal uitgevoerde zwembadontwerpopdrachten. Vanaf 2001 vormen de PPS-projecten het grootste werkaandeel. Zaakvoerder arch. Jan Haegeman geeft op BuildUp zijn visie op het ontwerp van dit project en de gevelopbouw in het bijzonder.

 

 

 

 

ENKELE INNOVATIES VOOR GEVENTILEERDE GEVELS 

M.LOOK FUNDERMAX

M.LOOK van Fundermax is een duurzaam gevelpaneel binnen het gamma MAX EXTERIOR dat de Euroklasse A2s1d0 haalt en zo heel wat troeven biedt voor toepassing in geventileerde gevels

Isofinish

 

Isofinish is een compleet en innovatief concept voor buitengevelisolatie met ultradunne isolatieplaten, regelbare gevelschroeven en keuze uit gevelstroken, gevelpanelen, leien, kleidakpannen en zink als gevelafwerking.

Linarte

Linarte is een innovatief gevelsysteem van Renson dat bestaat uit individuele aluminium profielen die in verschillende uitvoeringen beschikbaar zijn en eindeloos gepersonaliseerd afgewerkt kunnen worden met invullingen in hout of ledstrips.

 

 

Sam Van Welden

Moderator: arch. Sam van Welden
SENS architecten

Sam Van Welden (1981) heeft in 2006 zijn studies als meester in de architectuur afgerond met onderscheiding. Hij deed zijn eerste werkervaring op bij Conix Architecten te Antwerpen. Met zijn eindwerk won hij een stageplaats in het wereldberoemde architectenbureau Foster + Partners te Londen waar hij van 2006 tot 2010 actief meewerkte aan grootschalige projecten. Vandaag is hij als zaakvoerder van SENS architecten gespecialiseerd in woningbouw, renovaties, expertises en visualisatietechnieken. Sinds april 2012 is hij bouwadviseur van de TV zender, Dobbit TV

http://www.sensarchitecten.be

  * programma onder voorbehoud van wijzigingen

 

Schrijf u hier in!