naar top
Menu
Logo Print

HOUTBOUW IN BELGIË

BELANGRIJKE SECTOR MET ZIN VOOR INNOVATIE

HoutbouwDe sector van de houtbouw is reeds lang van groot belang voor ons land en diens impact mag niet onderschat worden. Het vormt tevens een belangrijke component voor een gebouw, onder andere vanwege zijn isolerende eigenschappen. 
Hier vindt u verschillende artikels die de aspecten van houtbouw belichten.

ZO VERMIJD JE KOUDEBRUGGEN

Zo vermijd je koudebruggenDe duurzaamheid van een gevelbekleding staat of valt met een correcte onderstructuur. Hygrothermie is daarbij een sleutelbegrip. Koudebruggen en een slechte ventilatie kunnen immers leiden tot schade door condensatievocht. 
Om dat te vermijden, is de keuze van de juiste bevestigings- en verankeringsmiddelen belangrijker dan men op het eerste gezicht zou denken.

Wat is engineered wood?

WAT IS ENGINEERED WOOD?

Naast het klassieke structuurhout wordt er voor de hout- en houtskeletbouw vandaag steeds vaker gebruikgemaakt van speciaal ontwikkelde, afgeleide houtproducten. Dit 'engineered wood' is vaak lichter en slanker dan traditionele houten bouwmaterialen en kan in principe zelfs wedijveren met staal.

WAAROM LUCHTDICHTHEID GEEN BIJZAAK IS

Waarom luchtdichtheid bij houtskeletbouw geen bijzaak isOm tot een energiebesparend geheel te komen en structurele bouwschade te vermijden, dient iedereen sterk aandacht te schenken aan het correct plaatsen van luchtschermen, dampremmende folies, winddichte tapes enzovoort. Helaas liggen theorie en praktijk soms ver uit elkaar, met alle kwalijke gevolgen van dien.

HOU REKENING MET SCHRANKWEERSTAND

Hou rekening met schrankweerstand

Over het algemeen kan men stellen dat op elke constructie verticale en horizontale krachten inwerken. Onder de verticale belasting vallen onder andere het eigen gewicht van het bouwwerk, de gebruiksbelasting en de sneeuwbelasting, terwijl de horizontale belasting in België in hoofdzaak wordt uitgemaakt door de windbelasting.
Om de stabiliteit te garanderen, dient er in het ontwerp van een bouwwerk met al deze aspecten rekening gehouden te worden, met dien verstande dat de verticale lasten via wanden en kolommen naar de fundering worden afgedragen, en horizontale lasten via schrankende wanden.